• Wpisów: 16
  • Średnio co: 133 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 15:37
  • Licznik odwiedzin: 1 702 / 2270 dni
 
agvawi
 
Mleko jest jednym z produktów silnie alergizujących, dotyczącym w większym stopniu dzieci niż dorosłych. U dorosłych problemy po spożyciu mleka wiążą się raczej z niedoborem enzymu ( laktazy), która trawi w jelicie cienkim laktozę zawarta w mleku dlatego też u tych osób stwierdza się nietolerancje pokarmową. Nie należy się tym zbytnio przejmować, wystarczy odstawić mleko na rzecz produktów mleko pochodnych, np. jogurtów naturalnych, kefirów czy maślanek, gdzie bakterie kwasu mlekowego w pewnym stopniu rozłożą już ta laktozę przez co stanie się lepiej przyswajalna dla osoby z nietolerancją. Warto wybrać tez sery żółte, które  w procesie produkcji tracą całkowicie laktozę, pamiętać należy jednak że są one produktami bardzo tłustymi więc nie można ich też bezkarnie spożywać w dowolnej ilości.  Kiedy jednak ciężko nam jest zrezygnować z mleka w jego czystej postaci warto pomyśleć o zaopatrzeniu się w aptece w laktazę ( enzym), i dostarczeniu jej do organizmu razem z posiłkiem mlecznym.

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.