• Wpisów: 16
  • Średnio co: 133 dni
  • Ostatni wpis: 5 lat temu, 15:37
  • Licznik odwiedzin: 1 702 / 2271 dni
 
agvawi
 
świat żywienia: cała prawda a o chlebie......

w piekarniach, w supermarketach półki aż uginają się od tego produktu, ale czy wybierając chleb wiemy co tak naprawdę spożywamy?

prawdziwy chleb jest pieczony z mąki nieoczyszczonej bogaty w witaminy przede wszystkim B1,B2,B6,E oraz kwas foliowy zawiera również tak bardzo istotny w diecie błonnik.
Piecze się go na zakwasie dzięki któremu to ma lekko kwaśny posmak ale również mniej soli, której nadmiar szkodliwie wpływa na układ krążenia.

natomiast chleb, powszechnie dostępny"oszukany"  zamiast zakwasu ( który dość długo rośnie) używa się do jego produkcji zalewy pszennej, naszpikowany jest chemią: spulchniaczami, sztucznymi kwasami, konserwantami, środkami zapobiegającymi rozwojowi pleśni czy karmelem
( !!!! bardzo często chcąc kupić pieczywo ciemne czyli tzw. nie oczyszczone, można bardzo łatwo się pomylić kupując chleb pszenny zabarwiony właśnie karmelem)
taki chleb bardzo łatwo się kruszy, "zakleja jelita" spowalniając ich pracę, dzięki czemu związki toksyczne maja więcej czasu żeby się wchłonąć do naszego organizmu...
jest tani i niezmiernie napędza nam apetyt, ponieważ bardzo szybko podnosi poziom glukozy we krwi, która ze względu na zawarte w nim węglowodany proste bardzo szybko spada powodując "wilcze" poczucie głodu

jak wybrać dobre pieczywo...?
- powinno mieć ono w swoim składzie tylko: mąkę, sól, wodę oraz ZAKWAS
-NIE POWINNO ZAWIERAĆ: E322, E330, E471, E300 są to zakwaszacze i ulepszacze, świadczące o tym, że nie wybieramy prawdziwego pieczywa
- dobry chleb jest zdecydowanie cięższy oraz można go trzymać przez ponad tydzień i nam nie wyschnie i nie spleśnieje

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego